'Download den originale tekst som Pdf fil ved at trykke her.

I 1913 grundlagde asger M. Jensen sin Planteskole. at det en dag skulle gå hen og blive en af Europas største og mest kendte Planteskoler, havde han næppe drømt om.
Asger M. Jensen startede i det små, ved sine forældre, det var på Jorden, lige efter rosengården, ved ravnebjerggyden, mod Brændekilde. Asger M. Jensen stammer fra Brændekilde, hvor hans forældre boede. Hans Far var i mange år Forstander på Kindstrup Drengehjem. Efterhånden gik det godt for Jensen, han lejede den Jord, der dengang var ubebygget, og tilhørte Holmstrup Mejeri, Jorden gik fra Mejeriet op til trekanten.
Efter kort Tid købte Asger M. Jensen så et Hus, det var Huset på Planteskolevej, hvor L.M. Kjær i dag bor, og på de 4 tdl. Land, hvor Fabrikken nu ligger, som også dengang hørte til Huset, blev der også dyrket Planter. Men han manglede stadig Jord, så han købte den lille, stråtækte Ejendom, med 3 tdl. Jord på Planteskolevej 47, der hvor Familien Jespersen, nu bor.
Asger M. Jensen var nu blevet gift.
Så i 1919 tog han det store spring, han købte af Gdr. Peter Hansen, Højme By, 21 Tdl. Jord. det er den jord, hvor den fhv. Planteskole i dag ligger på.
I 1929 blev så den første Lade bygget. Her var der fra starten både Køer, Heste og Grise.
I 1921 solgte han Huset i Holmstrup By, og byggede den nuværende Hovedbygning. Huset på Planteskolevej blev solgt til en Vognmand Rasmussen (også kaldet "Tysker Rasmussen", fordi han var gift med en Tysker).
Og nu gik det hurtigt fremad, bl.a. købte han "Rosengården" ved Brændekilde, "Højtoftegården", ved Ravnebjerg, "Kildemosegården", mellem Brændekilde og Højme, samt en mindre Ejendom på Ruegyden. Da Planteskolen var på sit højeste, have den ca. 160 Tdl. Jord, og med Forpagtninger drev man i alt 260 Tdl.
For Holmstrup var der tale om en stor Arbejdsplads, idet der på Planteskolen var ansat ca. 100 Mennesker.
Planteskolen havde dengang en omfattende Eksport, så der var stor Trafik gennem Holmstrup, både med Hestekøretøjer og Lastbiler. Men så pludselig i 1952 på et møde i Holmstrup, sank Asger M. Jensen sammen og var død. Han blev 62 år.
På den dag, da Asger M. Jensen ville være blevet 63 År, rejste Medarbejdere og Venner en flot Mindesten, også Gartnere fra Danmark, Norge og Sverige, bidrog.
På den smukke Sten, er Asger M. Jensen afbilledet i relief.
Stenen kan stadig ses ved den nuværende Skole.
De efterfølgende 20 år, måtte Fru Asger M. Jensen nu selv stå for ansvaret. Hun drev Planteskolen i samarbejde med Direktør P. Hoyer, til d. 1. Marts 1972, hvor hun solgte den til Gartner Poul Jørgensen, Ravnebjerg.
Direktør Peter Hoyer havde været på Planteskolen siden 1924, hvor han startede som 5 Års Elev. Han var ved Asger M. Jensens død, både en nær Ven og Jensens højre Hånd, så det faldt helt naturligt, at det blev ham, der overtog Ledelsen.

Peter Hoyer

Efter Holmstrup Beboerblad Nr. 11. 1986


Jensen og den unge Hoyer, 1924

 

 

 

 

© Solens Hjerte, Planteskolevej 51, 5250 Odense SV - Tlf 6596 3465
e-mail: post@solenshjerte.dk, www.solenshjerte.dk