Vores bigård

Ved siden af Kastanjehuset har vi bygget en smuk og unik bigård. Herinde står 12 bifamilier og hygger sig.
Det er spændende at passe bier og lave honning og der er altid noget nyt at lære.

Vi sælger vores honning fra køkkenvinduet her på planteskolen, samt på Herregården Lundegaards julemarked d. 21-22/11. Julemarkedets hjemmeside kan ses her.

Hvis du ikke lige kommer i nærheden af vores køkkenvindue, men alligevel gerne vil smage vores honning, er du velkommen til at sende os en mail.
Vi sender gerne honningen med posten.

Vi har fundet ud af, at vi faktisk er rigtig gode til at lave fantastisk honning og vi har efterhånden været med i en del store honningkonkurrencer.

I 2017 var vi i Istanbul for at deltage i den Internationale biavlerkongres, Apimondia.
På Apimondia er der mange workshops, stande og et væld af aktiviteter for de mere end 10.000 deltagende biavlere fra hele verden. En del af kongressen er afholdelsen af verdensmesterskaberne i honning og biavlsprodukter.

Vi deltog i mesterskaberne med en fast forårshonning og en flydende byhonning.
Vores forårshonning vandt mesterskabet og kan nu bryste sig af titlen:

VERDENS BEDSTE HONNING

Det var en fantastisk oplevelse at modtage det store trofæ på scenen til afslutningsceremonien. Du kan få et indtryk med dette YouTube klip.

 

Lars og Zofuz med pokalen

I 2015 deltog vi i Apimondia kongressen i Korea og i verdensmesterskaberne i honning. Denne gang havde vi medbragt vores forårshonning herhjemmefra bigården, samt vores honning fra centrum af Odense. Det var en stor succes: Vi vandt en guldmedalje med forårshonningen og en sølvmedalje for Odense-honningen.
Vi er meget stolte af vores resultat og vores sejr har medført stor interesse fra mange medier.

Medaljer i Korea

I 2014 deltog vi i den store fødevarekonkurrence International Food Festival i Herning. Det er et kæmpestort arrangement, hvor alverdens fødevarer konkurrerer. I konkurrencen deltager alt lige fra snittegrønt & øl til alverdens mejeriprodukter og så - honning.
Vi var så heldige at vinde både en guldmedalje og en æresmedalje for vores Odense Honning i Herning. Zofuz var på podiet for at modtage vores priser og vi kvitterede ved at forære H.K.H. Prins Joachim et glas honning bagefter.

Zofuz og Prins Joachim

I 2013 tog nogle af os til Kiev i Ukraine for at deltage i Apimondia.
I denne konkurrence vandt vi en sølvmedalje med vores sensommerhonning. Det var en stor oplevelse.

Apimondia

Vi har haft besøg af TV Fyn, som har lavet en dejlig udsendelse på en halv time om bier og honning. Du kan se udsendelsen her på TV2Fyn.

 

Aften i bigården
Aftenstemning i bigården

paa flyvebraedtet
På flyvebrædtet

I sådan en bifamilie er der op til 70-80 tusinde bier i højsæsonen. De har alle sammen travlt med at passe yngel, holde stadet rent og pænt, passe dronningen som går rundt og lægger æg – og selvfølgelig – samle nektar ind.



Rapsen - biernes gode ven

Nektaren bliver forvandlet til honning af bierne via en kompliceret og fascinerende proces, hvor den bliver renset, beriget og omdannet med enzymer og andre stoffer.
I løbet af sommeren høster vi honningen og først på efteråret giver vi så bierne deres vinterfoder. Det er sukkervand, som er blandet med en speciel urteteblanding.
Vi har haft bierne siden 2009. Det er en skøn og fascinerende hobby med mange glæder; der er glæden ved at passe bierne, glæden ved at få et dybere og dybere indblik i deres spændende liv, og så selvfølgelig glæden over at spise vores egen honning – som jo selvfølgelig er verdens bedste :-)

Nyslynget honning
Nyslynget honning er helt fantastisk

Om foråret kan bierne finde på at sværme. Så skal man være på pletten som biavler så man kan putte sværmen ind i et nyt stade inden de flyver væk.


Sværmen er på vej afsted.


En sværm har sat sig i æbletræet.

Inde i sværmen går en dronning. Hun er i centrum for hele foretagendet - ingen dronning, ingen sværm.


Dronningen ses for enden af pilen.
Hun har en lang og lys bagkrop.

Om vinteren går man og savner sine bier lidt. De sidder inde i stadet og har nok at gøre med at holde varmen.
Så kan man få tiden til at gå med at forberede sig til den næste sæson
.


Der trådes rammer i værkstedet.

Biavl er en dejlig hobby, men det tilrådes at starte med at gå på kursus ved Dansk Biavlerforening. Så får man mange gode kontakter til andre lokale biavlere og et godt fagligt fundament at begynde sin nye hobby på.


En flot yngeltavle helt dækket af unge bier.

I maj 2012 var vi i Fyens Stiftstidende med denne artikel.

 

© Solens Hjerte, Planteskolevej 51, 5250 Odense SV - Tlf 6596 3465
e-mail: post@solenshjerte.dk, www.solenshjerte.dk